17 Kasım 2012 Cumartesi

Hangi Fren Sistemini Tercih Etmeliyim?



           Bu yazıda disk frenler ve v-fren sistemlerinden bahsedeceğim. Bu fren sistemleri dağ ve şehir bisikletlerinde tercih edilen fren sistemleridir ve en yaygın olarak da v-frenler kullanılır.

            V-fren ;
         

             Disk fren;

             
         
               Öncelikle en sık kullanılan fren sistemi olan v-frenlerden bahsedeyim. V-frenler ucuzdur, hafiftir, bakımı çok kolaydır, ayarları iyi yapıldığında yeterli frenleme performansını da sunarlar. Şehir içinde veya kuru ortamda dağ bisikleti kullanacaksanız v-fren sistemler gayet yeterlidir. V-frenlerin en büyük problemi çamurlu koşullarda bisikleti kullanırken kirlenen jant ile birlikte frenleme performansını da ciddi ölçüde kaybetmesidir o yüzden kışın dağ bisikletçiliği yapacaksanız sizin için çok uygun olmaz. Yani bisikleti kuru ortamlarda kullanacaksanız v-fren tercih etmek daha mantıklı bir tercih olacaktır.

              Tabi benim gibi biriyseniz her ortamda v-fren kullanabilirsiniz :)
           

               Gelelim disk frenlere, disk frenler mekanik ve hidrolik olmak üzere ikiye ayrılıyor. En baştan uyarımı yapayım kesinlikle mekanik disk frenleri tercih etmeyin hem performansları çok kötüdür hem de çok çabuk ayarları kaçar yani tamamen baş belası bir fren sistemidir genellikle ucuz bisikletler üzerinde satılır ve kullanıcı frenlerin disk olduğuna aldanıp tercih eder, bir kez daha söylüyorum ALMAYIN!
               Gelelim hidrolik disk frenlere çünkü bizim esas ilgilendiğimiz konu o. Hidrolik disk frenler aynen otomobillerde olduğu gibi pompalanan yağ vasıtasıyla diski kaliperler arasına sıkıştırarak frenlemeyi sağlar. Eğer ayarları iyi yapılmış ve sağlam balatalara sahipse gayet güçlü fren sistemleridir, özellikle dağ bisikletinin Downhill, All mountain tarzlarında bu sistemler kullanılır, son zamanlarda Cross Country bisikletlerinde de ciddi anlamda kullanılmaya başlandı. Hidrolik disk frenler yağmur, çamur gibi etkenlerden çok daha az etkilenirler çünkü disk tekerleğin orta kısmındadır bu sayede dış etkenlerden çok fazla etkilenmez. Bu sitemlerin bakımı v-frene göre daha zordur, fakat iyi ayarı yapılmışsa çok sık problem çıkarmazlar. Her türlü koşulda dağ bisikletçiliği yapıyorsanız bu frenleri tercih edebilirsiniz.


















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder