16 Ekim 2012 Salı

Arazide kullanmayacaksanız dağ bisikleti almayın



             Türkiye piyasasında satılan bisikletlerin ezici bir çoğunluğu dağ bisikleti fakat bu bisikletlerin hiç de azımsanamayacak kadarıyla neredeyse araziye hiç girilmiyor ve tamamen şehir içinde ve asfalt yollarda kullanılıyor. Ama dağ bisikletlerini şehir içinde kullanmak pek de konforlu bir tercih değil. Özellikle 2-3 saatlik sürüşlerin ardından bel,boyun ve bilek ağrıları başlayabiliyor çünkü dağ bisikletinin kadro geometrisi arazi kullanımı için tasarlandığından daha iyi tırmanma ve daha iyi hızlanma gibi özellikler göz önüne alınarak tasarlanmıştır. Özellikle dağ bisikletlerinde çeki borusu pedala verilen gücü tekerleklere olabildiğince kayıpsız ve hızlı aktarabilmek için kısa olur, üst boru bisikleti daha kolay kontrol edebilmek için kısa yapılır, gidon bisikleti daha az çaba ile hızlıca döndürebilmek için kısadır. Tüm bu saydığımız özellikler arazide bisikleti daha performanslı kullanabilmemiz açısından iyi bir etken olsa da şehir veya engebesiz yollarda bisiklet kullananlar için pek de konforlu bir durum değil.
       
             Yukarıda saydığım sebepler yüzünden eğer araziye girmeyecekseniz    veya   kırk yılda bir girecekseniz :) şehir bisikleti alın. Bu bisikletler 28" boyutunda janta sahip olurlar ve ince dişsiz lastikleri vardır. İnanın bu tür bisikletlerin en ucuzu bile binlerce lira verdiğiniz dağ bisikletlerinden daha akıcı ve konforlu olurlar. Şehir bisikletlerinin oturuş pozisyonu diktir, boyun ve bilek ağrılarınızı en aza indirir, daha dengelidirler, tekerlek boyutları 26" dağ bisikletlerine oranla daha büyük olduğu için tekerleklerin dönme direnci daha azdır, dişsiz lastikler sayesinde sürtünme de oldukça azalır bu sayede bisikleti kullanırken dağ bisikletine göre daha az güç harcarsınız. Kısacası şehir bisikletleri asfalt yollar, stabilize köy yolları gibi engebesiz ortamlarda dağ bisikletlerine göre daha konforludur onları tercih edin. :)
               

               Artık dağ bisikleti değil de şehir bisikleti almayı düşünüyorsunuzdur umarım :) O zaman nasıl bir şehir bisikleti tercih edeceksiniz ona bakalım. Tabi ki burada en önemli unsur bütçe, bütçenize uygun marka ve donanımda tercihinizi yapın burada doğrudan model tavsiyesi yapmayacağım ama belirttiğim kriterlere göre ürün alırsanız daha iyi olur. Benim gönlümden geçen amortisörsüz ve v-frenli bir bisiklet almanız yani yukarıdaki fotoğraflardaki gibi. Çünkü v-fren şehir içinde gayet yeterli bir frenleme gücü sunar ayrıca hafif ve bakımı kolaydır o açıdan hidrolik diskli frenlere göre bana göre daha tercih edilebilirler hem de fiyatları uygun. 
Şehir içinde veya engebesiz yollarda çok fazla engel de olmadığından ben amortisörü de gereksiz buluyorum, amortisörsüz bisiklet çok daha hisli ve hoş bir sürüşe de sahiptir ayrıca ağırlık kazancı da olur, özellikle giriş seviyesindeki amortisörler pek de iyi çalışamadığından direk sabit maşalı bisiklet almak daha mantıklı. Vites donanımı şehir bisikletlerinde dağ bisikletlerine daha az önemli ama en azından shimano acera-alivio seviyesindeki donanımlar tercih edilmeli.


           Şehir bisikletlerinin de durumu böyle ihtiyaçlarınıza iyi karar verip ona göre bir bisiklet tercihi yapmanız sizin açınızdan daha sağlıklı bir tercih olacaktır.








2 yorum:

  1. mtb kullanmak şehir bisikleti kullanmakdan daha zevkli

    YanıtlaSil
  2. mtb kullanmak arazide ormanda zevkli ama şehirde bence yorucu, eğer bir şehir bisikleti deneme şansın olursa bunu anlarsın :)

    YanıtlaSil