23 Şubat 2014 Pazar

Valladolid ve Bisiklet

   Erasmus sayesinde geldiğimiz Valladolid, İspanya ellerinde tabi ki ilk dikkatimi çeken şeylerden biri de bisiklet kullanımı ve trafiğin düzeniydi. Valladolid 320 bin civarı nüfusu ile küçük bir şehir Castilla y Leon eyaletinin başkenti. Oldukça eski ve tarihi sokaklarla dolu bir şehir.

   Şehirde bisiklet kullanımı yaygın ulaşım amaçlı olarak tercih ediliyor daha çok, halk günlük kıyafetleri ile klasik şehir bisikletlerini kullanıyor. Spor amaçlı bisiklet kullanımı çok değil şu ana kadar gördüğüm kadarıyla.

   Şehirde trafik bisiklet ve yaya için düzenlenmiş şehrin eski merkezinde bisiklet yolları göremesek de ,çünkü sokaklar oldukça dar ve genelde tek bir otomobil sığacak genişlikte, daha yeni olan yerleşim yerlerinde ana yollar üzerinde bisiklet yolları görüyoruz. Bisiklet yollarının olmadığı yerlerde de bisikletçiler çile çekmiyorlar trafik oldukça sakin ve sürücüler her zaman bisikletliye veya yayalara öncelik tanıyor.

   Şehrin trafiğinin otomobiller için düzenlememiş olduğunu belirtmiştik, doğrudan bisiklet yolunun olmadığı yerlerde kaldırımlar yayalar ve bisikletlilerin ortak kullanacağı şekilde tasarlanmış, şehrin genelinde kaldırımlar oldukça geniş ve otomobiller için ayrılan alandan daha büyük.


   


   Şehrin yayalar için olduğunun en güzel kanıtı bu fotoğraf sanırım.



   Bu şehirde insanlar bisikletlerini kullanıyor, bir çoğu oldukça basit sadece bisiklet olma görevini yerine getiren bisikletler, bizim toplumumuzda oluşmuş ve hiç hoşlanmadığım marka, model, donanım anlayışı bunların çok uzağında, yaşlı, genç, kadın, erkek ayrımı yok bisiklet kullananlar arasında. Trafik kurallarına da uyuyorlar özellikle dönecekleri yönü belirtirken.

  Şehir oldukça düz yokuş vs. yok ve şehrin küçüklüğü eklenince otomobil kullanmak zaten çok gereksiz, şehirde birbirinden güzel fixie bisikletler var, önümüzdeki günlerde bu bisikletlere ait görseller ile yazımı güncellerim.


   Annesi veya babası ile birlikte çocuk koltuğunda bisiklete binen çocuklar görmek bu şehirde oldukça sıradan günde bir düzine insan görüyorum sanırım bu şehirde.


   Sokaklar bu şekilde eski bisikletler ile dolu, öyle güzel Colnago' lar var ki 70'lerden, 80'lerden kalma o kadar güzel ve bakımlılar ki hepsini toplayıp evime götürme isteği oluşuyor bende.


     Şehirde çok güzel düzenli parklar da var yürüyüş veya koşu yapan, bisiklete binen insanlara sıklıkla rastlıyorsunuz.



   Belediyenin bisiklet kullanımını teşvik ettiği bir afiş.

   Son olarak şehir çok güzel bir bisiklet kiralama sistemine sahip, son bir kaç yılda ülkemizde de uygulanan bu sistem burada çok daha güzel ve yaygın şekilde uygulanıyor. Şehrin 30 noktasından bu bisikletleri alıp kullanabilirsiniz.



    Sistemin adı Vallabici, bu sistem için kişiye özel paso tarzı bir kart çıkarıyorsunuz, iki çeşit kart var 25 € ve 5 € gibi fiyatlara alınabiliyor. Ucuz olan kart sürekli ücrete tabi tutuluyor, pahalı olan ise ilk yarım saat ücretsiz kullanım sunuyor.

   Küçük bir şehir olduğu için yarım saatte bisikletle şehrin diğer ucuna ulaşabilirsiniz, bisiklet istasyonları da şehrin bir çok yerinde var, halkın ilgisi oldukça yüksek bu sisteme. Özellikle öğlen 2 den sonra okulun önündeki istasyonda bisiklet bulmak zor oluyor.



   Valladolid şehrindeki bisiklet kullanımını incelediğim yazım da bu kadar, hepinize keyifli sürüşler diliyorum.





   

   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder