Özellikle bisiklete yeni başlayan herkesin düştüğü hatadır zinciri çapraz olarak kullanmak, ön vites 1' deyken arka vites 7-8 gibi viteslerdedir. Hal böyle olunca da vites sistemi yeterince düzgün çalışmaz, vites istediğimiz zaman atmaz bu tür durumlar da canımızı sıkar.
Zinciri çapraz olarak kullanmaktan kastım zincir aynakol üzerinde en küçük dişlideyken ruble üzerinde en alt dişli üzerinde olması, bunun tersi de geçerli. Fotoğrafla göstereyim çünkü anlamadınız eminim :)
Zincir aynakolda en büyük dişlideyken rublede de 1. dişlide bu çok yanlış bir kullanım.
Bu fotoğrafta da aynakol 1.dişlide zincir de en alt dişlide bu da çok yanlış bir kullanım.
Vitesi çapraz olarak kullanmak vites sistemine ciddi anlamda zarar verir, zincir yanlış açıyla dişliye oturduğu için dişli ve zincir ömrünü kısa sürede doldurur bununla birlikte vites sisteminiz de düzgün olarak çalışmaz.
Gelelim zinciri nasıl doğru kullanacağımıza, örneğin aynakol 1. vitesteyken ruble de 1-2 veya 3. dişlide olmalı, aynakol 2. vitesteyken ruble 3-4-5-6. dişlide olmalı, aynakol 3. viteste yani en büyük dişlideyken ruble 6-7-8-9. viteslerde olmalıdır.
Bu da çarpraz olmayan bir zincir
Yeni başlayanlar için terim karmaşasından kurtulmaları açısından ;
Aynakol;
Ruble;
Merhaba,
YanıtlaSilYanlis vites kullanımıyla zincir çok gerilip vites değişmiyorsa,hatta pedal boştaymış hissi veriyorsa ne yapmak gerekiyor?
Zincir gerginliğini azaltamıyorum manuel olarak da.aynı sebeple zinciri kırmıştım,eski diye düşünmüştüm,aynı yanlış kullanımla yine başıma geldi.kettler alurad street model...
Teşekkürler yanıtlarsanız...